Paul van Ewijk is theatermaker. Hij schrijft en regisseert en heeft tientallen voorstellingen op zijn naam staan. Jarenlang werkte hij intensief met Jos Brink en Frank Sanders samen.

 

De dag na het overlijden van Jos in 2007 leerde Paul Nico Soek kennen die als uitvaartleider de uitvaart zou verzorgen en begeleiden. Het was de start van een mooie vriendschap die zijn basis vond in de bevlogenheid en toewijding waarmee beiden hun vak uitoefenen.

 

 

Exclusief interview van Paul van Ewijk met Frank Sanders

“Vlak voor zijn dood schreef Jos een boekje over rouwverwerking: Rouw Op Je Dak. Toen hij overleed had ik het nog niet gelezen. Later heb ik dat wel gedaan. Niet helemaal, maar grote delen. Het is gek dat je echtgenoot je over zijn eigen dood heen probeert te troosten, in zijn eigen woorden. Ik geloof dat ik één van de weinigen ben die dat heeft meegemaakt. Het troost een beetje maar het maakt het gemis niet minder.”

 

Aan het woord is Frank Sanders, directeur van de Akademie voor Musicaltheater en weduwnaar van Jos Brink die in 2007 overleed. Meer dan vijfendertig jaar deelden zij lief en leed waarbij het theater een centrale plaats innam. Samen vormden zij de kern van Tekstpierement, een cabaretgezelschap dat in de jaren ’70, ’80 en ’90 van de vorig eeuw talloze zeer succesvolle cabaret- en musicalproducties maakte. Daarnaast was Jos Brink als televisiepresentator een nationale bekendheid die het ooit verzon koningin Juliana voor een miljoenenpubliek te kussen.

Samen bedachten en schreven ze hun theatershows, waarin ze ook zelf de hoofdrollen speelden. Meer dan vijfentwintig jaar waren ze dag en nacht bij elkaar. Waar de één ging, was de ander ook.

 

Maar Frank had nog een andere droom. Al heel lang wilde hij een musicalopleiding starten en langzaam begon hij zich los te weken van de drang om iedere avond alleen maar op het toneel te staan. Halverwege de jaren ’90 werd hij ziek, en hoewel de prognoses slecht waren wist hij de ziekte te overwinnen.

Sterker dan ooit begon hij met de oprichting van de Frank Sanders ’Akademie voor Musicaltheater’.

“Jonge mensen opleiden is een feest. Je ziet ze langzaam openbloeien en zich bewust worden van hun identiteit. Ik kan regelmatig in tranen zijn als ik een student een belangrijke stap zie zetten in zijn of haar ontwikkeling.

 

Nadat de opleiding was gestart waren Jos en ik niet meer de hele dag samen. Dat was voor hem moeilijker om te accepteren dan voor mij. Opeens hadden we ieder ons eigen werk. Maar ook daar vonden we uiteindelijk een goede balans in. Tijdens een vakantie werd Jos ziek. We zijn toen snel naar Nederland teruggekeerd. Zes weken later was hij dood. Nauwelijks te bevatten. Zo snel.

 

Jos wilde een grootse uitvaart. Daar was hij heel duidelijk in geweest. Hij realiseerde zich dat de wereld gewoon zou doordraaien na zijn overlijden. Of zoals hij zei: “De groenteman gaat gewoon weer om negen uur open.” Maar met stille trom vertrekken wilde hij niet. Opgebaard in Theater Carré, een dienst in zijn eigen kerk De Duif en begraven op De Nieuwe Ooster. In vijf dagen moest het allemaal geregeld worden. Hoe gek het ook klinkt maar het waren zulke warme en saamhorige dagen.

Met een groepje dierbare vrienden heb ik geprobeerd het geheel in de geest van Jos te organiseren. De liefde die je daarbij op je voelt neerdalen is als een warm bad. En zo belangrijk voor later op de momenten dat het echt heel stil is in huis. Jos heeft het afscheid gekregen dat hij wilde en ook verdiende. Wat heeft die man hard gewerkt! En met zoveel liefde en toewijding!”

Nico Soek: “Ieder mens is bijzonder. Ieder afscheid dus ook”

Nico Soek

Mariette Keppel: Persoonlijke aandacht en voor de mensen mogen zijn blijft voor mij heel bijzonder.

Mariëtte Keppel

Nieuws

<h4>arumuitvaartzorg.nl sitemap:</h4> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl//">Arum Uitvaartzorg</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/beloftes">Beloftes</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/keurmerk">Keurmerk</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/uitvaart-regelen">Uitvaart regelen</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/begrafenis-regelen">Begrafenis regelen</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/crematie-regelen">Crematie regelen</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/nieuws">Nieuws</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/voor-de-uitvaart">Mijn wensen</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart">De uitvaart</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart-de-uitvaart">De uitvaart</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart-rouwdrukwerk">Rouwdrukwerk</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart-rouwvervoer">Rouwvervoer</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart-bloemwerk">Bloemwerk</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart-stijlvol-dragen">Stijlvol dragen</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart-kisten">Kisten</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/na-de-uitvaart">Na de uitvaart</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/reacties">Reacties van nabestaanden</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/contact">Contact</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/vestigingen">Vestigingen</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/uw-uitvaartbegeleiders">Uw uitvaartbegeleiders</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/bel-me-terug">Bel me terug</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/maak-een-afspraak">Maak een afspraak</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/disclaimer">Disclaimer</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/kisten-modellen">Kisten</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/nieuwsbrief">Nieuwsbrief</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/premie-berekenen">Premie berekenen</a><br />