De Uitvaart

Voor sommige mensen is het moeilijk om de keuze te maken tussen een begrafenis of crematie. Van oudsher is begraven het meest vertrouwd, maar tegenwoordig kiezen meer mensen voor cremeren. Wellicht heeft u uw eigen keuze al gemaakt.

 

Begraven

Bij een begrafenis kan men er voor kiezen om tijdens een bijeenkomst voorafgaande aan de begrafenis afscheid te nemen van de overledene met familie en vrienden of in kleine kring. Na deze samenkomst zullen dragers of de nabestaanden de kist naar het graf brengen. Bij het graf kunnen er nog afscheidswoorden gesproken worden. Het is mogelijk om een bloem op de kist te leggen of er een schepje zand op te strooien. De kist kan hierna dalen tot gelijk aan de grond of helemaal.Natuurlijk mag men de kist ook laten staan zodat deze later gedaald wordt zonder nabestaanden. Na de uitvaart kunt u er voor kiezen om een herinneringsmonument bij het graf te plaatsen. Nabestaanden kunnen het graf als gedenkplek bezoeken en daaruit troost putten.

 

Algemeen of particulier graf

Wanneer u kiest voor begraven, heeft u de keuze uit een algemeen of een particulier graf. Bij een algemeen graf wordt de locatie voor de kist bepaald door de begraafplaats. In een algemeen graf kunnen meestal 3 personen begraven worden van verschillende families. De plek van het graf huurt u voor maximaal 10 jaar, terwijl een particulier graf voor 20, 30 of 40 jaar te huren is en de huur daarna steeds met 10 jaar verlengd kan worden. Bij een particulier graf bepaalt de eigenaar wie er in het graf mogen liggen. Een voordeel van een particulier graf is dat er een urn bijgeplaatst kan worden. Bij de meeste algemene graven is dit niet mogelijk. Naast de huur van een graf komen er nog kosten bij voor onderhoud en een eventuele grafsteen of andere aankleding van het graf.

 

Welke begraafplaats?

Bij de keuze voor een begraafplaats kunt u uit praktische overwegingen kiezen voor een begraafplaats bij u in de buurt of een begraafplaats waar al meer familieleden zijn begraven. Ook is het mogelijk om voor een andere begraafplaats te kiezen, omdat de sfeer ervan u aanspreekt. U bent daar geheel vrij in.

 

Cremeren

Bij een crematie kan de bijeenkomst plaatsvinden in de aula van het crematorium. Na de plechtigheid kan men kiezen om als directe nabestaanden als laatste de aula te verlaten waarna de kist naar de ovenruimte gebracht wordt.

Een andere mogelijkheid is om de kist uit te dragen door dragers het zogenoemde schouderen, waarbij de overledene als eerste de aula zal verlaten.

 

As-bestemming

Na de crematie hebben nabestaanden 6 maanden de tijd om te bepalen wat men met de as van de overledene wil doen. Bij de as-bestemming kan gekozen worden om de as te verstrooien of te bewaren in bijvoorbeeld een urn of een deel ervan in een herdenkingssierraad.

 

Afscheid nemen

Voordat uw dierbare naar zijn of haar laatste rustplaats wordt gebracht, kiezen veel nabestaanden ervoor om in een samenkomst afscheid te nemen. Dit kan in de vorm van een kerkdienst. Het is ook mogelijk om de afscheidsbijeenkomst in een aula of crematorium te houden. U kunt zelf in overleg met een geestelijke of een andere spreker de wensen voor deze samenkomst kenbaar maken.

 

Condoleren

Vanuit de Rooms Katholieke traditie wordt er een avondwake gehouden, voorafgaand aan de dag van de uitvaart. Er is vaak gelegenheid om de nabestaanden te condoleren voor of na de avondwake. Het condoleren kan ook op de dag van de uitvaart plaatsvinden.

Een condoleance bezoek kan plaatsvinden de avond voor of op de dag van de uitvaart. Er kan gekozen worden voor de aula waar de overledene opgebaard staat, in de aula van de begraafplaats of het crematorium of aan huis bij een thuisopbaring.

 

Wat kunnen de nabestaanden doen?

Tijdens een begrafenis- of crematieplechtigheid kunnen de nabestaanden allerlei taken op zich nemen. Deze taken kunnen uiteenlopen van het voordragen van een 'in memoriam' of het uitkiezen van een lied tot het sluiten van de kist en het dragen van de bloemstukken naar de begraafplaats. Deze rituelen kunnen bijdragen aan een goede rouwverwerking.

 

Muziek bij de uitvaart

Muziek bij een begrafenis of crematie is een mooie manier om de uitvaart een persoonlijke tint te geven. Muziek is emotie en doet je herinneren aan mooie of leuke momenten. Het is juist daarom een belangrijk onderdeel bij het afscheid nemen.

Veel mensen weten al welke muziek er gespeeld moet worden op hun uitvaart. Misschien heeft u ook al een idee over uw muziek, dit kunt u ook vastleggen in “Het Laatste Wensenformulier”.

 

Begeleiding bij de uitvaart

Arum Uitvaartzorg zal als uitvaartbegeleider zicht houden op alles wat bij de uitvaart komt kijken. Samen met u kunnen we een indeling maken van de dag van de uitvaart, zodat u precies weet wat u kunt verwachten. U kunt daarbij vertrouwen op onze ervaring en expertise.

<h4>arumuitvaartzorg.nl sitemap:</h4> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl//">Arum Uitvaartzorg</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/beloftes">Beloftes</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/keurmerk">Keurmerk</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/uitvaart-regelen">Uitvaart regelen</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/begrafenis-regelen">Begrafenis regelen</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/crematie-regelen">Crematie regelen</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/nieuws">Nieuws</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/voor-de-uitvaart">Mijn wensen</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart">De uitvaart</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart-de-uitvaart"><b>De uitvaart</b></a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart-rouwdrukwerk">Rouwdrukwerk</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart-rouwvervoer">Rouwvervoer</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart-bloemwerk">Bloemwerk</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart-stijlvol-dragen">Stijlvol dragen</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/de-uitvaart-kisten">Kisten</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/na-de-uitvaart">Na de uitvaart</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/reacties">Reacties van nabestaanden</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/contact">Contact</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/vestigingen">Vestigingen</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/uw-uitvaartbegeleiders">Uw uitvaartbegeleiders</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/bel-me-terug">Bel me terug</a><br /> -<a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/maak-een-afspraak">Maak een afspraak</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/disclaimer">Disclaimer</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/kisten-modellen">Kisten</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/nieuwsbrief">Nieuwsbrief</a><br /> <a href="http://www.arumuitvaartzorg.nl/premie-berekenen">Premie berekenen</a><br />